Home Up Aanvraag info Inhoud zoeken Gastboek links foto's kampen

18 foot tipi - sioux
18 foot tipi - sioux Bizon skull Pow wow drum 49er Product 4 Product 5

Last update  16/10/2007 12:30

[Under Construction]

                                     

Tipi inside

 

Kijkje in een tipi

Kijkje in een tipi

Kijkje in een tipi

Kijkje in een tipi

Tipi buiten

Tipi vooraanzicht

Smoke gets in your eyes

Chiefs tipi  Akicita itancan

Lakota style plains tipi

 

Lakota indianen van de plains waren nomaden en leefde in tipi's. Deze word vaak verward met wigwam hetgeen totaal verkeerd is. Een wigwam is een kleine aard lodge gemaakt van omgebogen twijgen en graszode.

Eigenshappen en bassisregels in gebruik

 • In de winter lekker warm door het vuur dat binnen kan gemaakt worden
 • In de zomer lekker koel door aanvoer van steeds verse lucht zelfs bij wanneer het windstil is.
 • Kan alle weer type aan en ondervind hiervan geen last.
 • Idylisch sfeerbeeld s'avonds wanneer er een vuurtje in brand en je door de rookflappen naar de sterren kunt kijken. De rode gloed op het zeil doek staalt magie en warmte uit.
 • Word gebruikt als slaap leef en kookruimte

Regels van de tipi

 • Een tipi heeft geen deurbel. In plaats daarvan krab je op het zeildoek. Als je een reaktie krijgt in de vorm van een uitnodiging, stap dan naar binnen. Word je niet aangesproken ( zelfs al hoor je volk binnen) dan ga je gewoon door. Geen reaktie wil zeggen dat men geen visite toestaat. Dit kan om allerlei redenen zijn. Dring nooit aan, dit leid alleen maar tot ergernis.
 • Bij het binnentreden ga je linksom met de richting van de zon mee, bij het naar buiten gaan volg je deze tot je aan de deur bent en ga je achterwaarts naar buiten uit respect voor de bewoners.
 • Bij het verplaatsen binnen ga je nooit langs tussen vuur en andere bewoners/bezoekers, maar achter de aanwezigen. Tenzij zij aangeven dat je voorlangs mag gaan. Bedoeliing hierachter is, dat je nooit het vuur en de warmte ontneemt van iemand anders. Vuur en warmte is een van de belangrijkste elementen. Zij bieden je comfort, zorgen voor het bereiden van voedsel, drogen je natte kleding en spullen, beschermen materialen door de rook, en houden ongedierte buiten.
 • Haaks tegenover de deuropening is de plaats van de eigenaar. Hij zal je zeggen waar je mag gaan zitten.
 • De eerste plaats aan de rechterkant word ingenomen door de belangrijkste persoon van de eigenaar. Hoe belangrijker je voor hem bent hem dichter je naast hem komt te zitten.
 • Gooi nooit ongevraagd iets (eenderwat) in het vuur. Hiermee ontheilig je het vuur, en beledig je zijn eigenaar. Velen maken de fout om een sigarettenpeuk hierin te gooien zoals bij een kampvuur. Een filter is een kunstmatig produkt en hoort dus niet thuis in een natuurlijk element.
 • Bij te veel rookvorming ga je zo laag mogelijk tegen de grond zitten, zo heb je minder last hiervan.
 • Het is een gewoonte bij een bezoek aan een tipi een klein geschenk achter te laten, zo laat je zien dat je met goede bedoelingen bent gekomen. Dat kan gaan van tabak (in de vorm van losse tabak, sigaar, sigaret ) tot kruiden zoals bvb salie, parels, dierenhuiden, mes, beker, enz...
 • Als er een pijp gerookt word en ze word je aangeboden, mag je kiezen of je mee rookt of ze gewoon doorgeeft. Hou hierbij steeds met de rechterhand de kop vast en met de linker de steel. Hierin zal nooit enige vorm van hallucinante of psychotrope, stoffen zitten, in tegenstelling wat sommige denken. Het enige dat hierin komt is tabak en/of natuurlijke kruiden zoals sage, bearberry, enz.. Deze vorm van kruidenmengeling word ook KINNIK-KINNIK genoemd.
 • Aan de buitenkant zal je nooit merken hoe gezellig en comfortabel een tipi is. Dus als je de kans hebt aarzel dan niet en ga eens lang, de toegang zal je maar zelden ontzegt worden.


Aanvraag informatie Tipi

Geef hier aan welke informatie u wenst.

Informatie over de tipi.
Informatie over ons.
Ik wil gecontacteerd worden door u.

Naam
Achternaam
Organisatie
Uw vraag...
E-mail
Telefoonnummer

 

 

Send mail to admin@wicasa.be with questions or comments about this web site.
Copyright 2006 Indian Re-enactment WICASA
Last modified: 10/16/07